Een industriële stalen trap met houten treden in de bedrijfskantine van Detron in Veenendaal.

De industriële stalen trap: de trend van dit moment

Een grote trend in zakelijke interieurs is momenteel de industriële stalen trap. Deze trap oogt robuust en past in veel meer interieurs dan je denkt. Bovendien is deze stijl heel veelzijdig, want materialen zoals hout en glas passen goed bij de stalen basis. Wil jij een stalen trap laten maken in deze stijl? Lees snel verder om de mogelijkheden van industriële stalen trappen te ontdekken!

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?
Neem contact op met Edger

Typen industriële stalen trappen

Bij de industriële stijl denkt men al snel aan strakke lijnen en hoeken. Om die reden worden industriële trappen vaak als steektrap uitgevoerd. Niettemin is deze stijl ook op spil- en wenteltrappen toepasbaar. Om het industriële gevoel over te brengen, moet dan kritisch naar het materiaalgebruik gekeken worden. Het kan dan bijvoorbeeld overwogen worden om materialen die een warme sfeer oproepen, zoals hout, weg te laten om de industriële sfeer te versterken.

Een industriële stalen wenteltrap met houten treden in een grote hal van een kantoor.

Materialen bij industriële stalen trappen

Tegenwoordig is hout een veelvoorkomende materiaalkeuze bij mooie stalen trappen in de industriële stijl. Echter, er bestaan veel meer mogelijkheden dan de combi hout-staal. Denk bijvoorbeeld aan glas, steen, kunststof of metaalsoorten. Vaak wordt de primaire constructie dan in staal uitgevoerd en de secundaire materialen worden dan gebruikt voor de treden, het traphek of de balustrade

Industriële stalen balustrade en traphek

Het industriële uiterlijk van een trap kan verder opgekrikt worden met het juiste traphek en een bijpassende balustrade. In de industriële stijl worden deze vaak uitgevoerd in zwart staal en in combinatie met glas, hout of metalen kabels. Ook lasergesneden patronen in staal of strekmetaal passen goed bij industriële trappen.

Een voorbeeld van een industriële stalen trap met houten treden in de bedrijfskantine van Detron Veenendaal.

Voorbeeld van een industriële stalen trap: Detron in Veenendaal

De trap die Trap van staal bouwde voor Detron in Veenendaal is een goed voorbeeld van een industriële stalen trap. De projectinrichter zag een ruimte voor zich waarin natuur en interieur samenkomen. Die twee elementen komen samen door enerzijds het gebruik van zwart gepoedercoat staal en treden van eikenhout. Het zwarte staal sluit aan op de overige interieurelementen, terwijl het hout de link met de natuur voelbaar maakt.

Een industriële stalen trap laten maken? Neem contact op!

Wil je Trap van staal jouw nieuwe industriële stalen trap op maat laten maken of wil je eerst meer informatie? Neem contact met ons op! Wij hebben al talloze trappen gemaakt voor vele opdrachtgevers, dus jou kunnen we ook helpen. Vul het onderstaande formulier in of bel 184 - 700 216.

Succesvol verstuurd

We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Wat kost een stalen trap?

De kosten van een stalen trap zijn afhankelijk van een aantal elementen. Het ontwerp, de afmetingen, het type staal, de afwerking en de complexiteit van de installatie hebben allemaal invloed op de prijs. In de aanschaf zijn stalen trappen doorgaans duurder dan houten trappen.  Daartegenover staat dat stalen trappen een goede investering zijn op de lange termijn vanwege het duurzame karakter en het lage onderhoud. Verven is over de gehele levensduur van een stalen trap niet nodig als de trap wordt voorzien van poedercoating.

Een standaard stalen trap zonder extra afwerkingen en accessoires kan beginnen bij ongeveer 3000 euro. Maar voor meer complexe ontwerpen, grotere afmetingen, speciale afwerkingen en accessoires kunnen de kosten oplopen tot tienduizenden euro's.

Wij raden je aan om contact met ons op te nemen voor een offerte op maat. Wij helpen je bij het ontwerpen en bouwen van een stalen trap die past bij jouw specifieke behoeften en budget.

Wat maakt een stalen trap duurzaam?

Een stalen trap is duurzaam om verschillende redenen:

Sterkte en stabiliteit
Staal is een zeer sterk en stabiel materiaal en kan een grote belasting dragen zonder te vervormen. Dit betekent dat de trap minder snel zal slijten of beschadigd zal raken, waardoor de levensduur van de trap wordt verlengd.

Onderhoud
Stalen trappen hebben vaak weinig onderhoud nodig en zijn gemakkelijk schoon te maken. De noodzaak voor frequente reparaties is daardoor beperkt en verlengt de levensduur van de trap.

Bestendigheid tegen corrosie 
Staal kan bestand zijn tegen corrosie door een beschermende coating of door het gebruik van roestvrij staal. Vooral verzinken wordt toegepast wanneer de opstelling bestemd is voor buiten. Dit vermindert de kans op roestvorming en verlengt de levensduur van de trap.

Herbruikbaarheid
Staal is een recyclebaar materiaal en kan worden hergebruikt bij de ontmanteling van een gebouw of de renovatie van een ruimte. Een stalen trap is daarom een milieuvriendelijke optie en draagt bij aan duurzaamheid.

Wat zijn de voordelen van een trap van staal?

Voor zowel zakelijke als particuliere pandeigenaren is een stalen trap zeer interessant. Dit zijn de voordelen:

 • Een stalen trap is duurzaam
  Staal is een zeer duurzaam materiaal en kan lang meegaan zonder veel onderhoud. Hierdoor is een trap van staal een goede investering voor de lange termijn. Je kunt staal bovendien hergebruiken wanneer je het bestaande ontwerp van de trap wilt veranderen.
 • Een stalen trap is sterk en stevig
  Staal is een zeer sterk materiaal en kan een grote belasting dragen zonder dat het vervormt of beschadigd raakt. Dit maakt het een geschikt materiaal voor trappen die veelvuldig gebruikt worden of voor grote constructies waarbij veel gewicht op de trap rust. Een stalen trap kan bijvoorbeeld ook worden ingezet wanneer de constructieve of bouwkundige sterkte moet worden vergroot.
 • Een stalen trap is veilig
  Een trap van staal kan zeer veilig zijn omdat het materiaal niet snel buigt of breekt onder zware belasting. Het risico op ongelukken of instorting wordt hierdoor verminderd.
 • Een stalen trap heeft eindeloze ontwerpmogelijkheden
  Trappen van staal kunnen een moderne en strakke uitstraling hebben en zijn vaak verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren. Om een echte aandachtstrekker te ontwerpen en te realiseren wordt er meestal voor gekozen de basisconstructie van de trap uit staal op te bouwen.

Een trap van staal kan een goede keuze zijn vanwege de duurzaamheid, sterkte, veiligheid en esthetische mogelijkheden.

Voor welke doeleinden wordt een stalen trap gebruikt?

Een stalen trap heeft een breed scala aan situaties en toepassingen, waaronder:

Woningen
Stalen trappen worden vaak gebruikt in moderne woningen vanwege de strakke uitstraling en duurzaamheid.

Commerciële gebouwen
Stalen trappen worden vaak gebruikt in kantoorgebouwen, winkelcentra en openbare gebouwen vanwege de sterkte, veiligheid en veelzijdigheid aan ontwerpen wanneer een trap écht high-end moet zijn.

Industrieel gebruik
Stalen trappen worden gebruikt in fabrieken en magazijnen om toegang te bieden tot hogere verdiepingen of voor het creëren van loopbruggen.

Buitenruimtes
Stalen trappen worden gebruikt voor buitenruimtes zoals balkons, terrassen en zwembaden vanwege hun bestendigheid tegen weersinvloeden. In het geval van een zwembad wordt de trap altijd uit roestvast staal (rvs) opgebouwd.

Brandtrappen
Stalen trappen worden vaak gebruikt als brandtrappen omdat ze bestand zijn tegen hoge temperaturen en de stabiliteit bieden die nodig is in geval van nood.

Scheepvaart
Stalen trappen worden ook vaak gebruikt op schepen en offshore-installaties vanwege hun duurzaamheid en veiligheid.

Welke materiaalsoorten kun je combineren met een stalen trap?

Je kunt een stalen trap combineren met verschillende materialen om een unieke en stijlvolle uitstraling te creëren. Veelgebruikte materialen om te combineren met een stalen trap zijn:

Hout
Het combineren van hout en staal is populair vanwege het contrast tussen de warme uitstraling van hout en de strakke, moderne uitstraling van staal. De meest voorkomende houtsoort is eiken. Er wordt tegenwoordig vaak gekozen voor een stalen trap met eiken traptreden.

Glas
Het gebruik van glas in combinatie met staal kan een moderne en stijlvolle uitstraling geven aan een trap. Dit wordt vaak gedaan bij moderne woningen en kantoren. Zowel de treden, handrailing en balustrade kunnen in glas worden uitgevoerd.

Beton
Het combineren van staal en beton geeft een robuuste en industriële uitstraling. Dit wordt vaak gedaan in industriële en stedelijke omgevingen. Ook is het een veel voorkomende keuze in de retail.

Natuursteen
Het combineren van staal met natuursteen, zoals marmer, solidsurface of graniet, kan een luxueuze uitstraling geven aan een trap.

Leer
Het bekleden van een stalen trap met leer kan een elegante en stijlvolle uitstraling geven. Dit is daarentegen wel een kwetsbare afwerking.