Een witte stalen wenteltrap met houten treden in een zwak verlichte ruimte.

Een stalen trap laten maken door Trap van staal

Hoe de productie van een stalen trap bij Trap van staal verloopt, is bij elke opdracht anders. Niettemin kunnen wij jou vertellen uit welke standaard fases het productieproces bestaat en wat een opdrachtgever bij iedere stap kan verwachten. Lees snel verder om te ontdekken welke stadia je kunt verwachten als je bij ons een trap laat maken.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?
Neem contact op met Edger

Het voortraject bij Trap van staal

Een nieuwe aanvraag begint altijd met een briefing van de opdrachtgever. Samen bespreken we de functionele eisen, de materiaalvoorkeuren en de gewenste uitstraling, zoals de stijl van een industriële stalen trap. Ook gaat Trap van staal tijdens het voortraject vaak op locatie kijken, om te beoordelen of het mogelijk is te maken wat de opdrachtgever wil.

Als wij alle wensen, eisen en beperkingen verzameld hebben, maken we een eerste ontwerp. Daarbij maken we ook een visualisatie in 3D, zodat de opdrachtgever echt kan begrijpen wat wij voor ogen hebben. Hij geeft vervolgens feedback, waarna wij het ontwerp finetunen. Zodra het ontwerp akkoord is, begint de productie en de coördinatie van het bouwproces.

Een stalen wenteltrap die in aanbouw is van bovenaf gezien.

De productie van de stalen trap

Het productieproces van onze mooie stalen trappen verschilt sterk per opdracht. De ene keer maken we de trap zoveel mogelijk prefab in onze werkplaats, de andere keer zetten we de trap op locatie helemaal in elkaar. Soms helpen externe partijen ook bij de montage van de trap, bijvoorbeeld als een stalen balustrade en traphek worden afgewerkt met hout. De productie wordt in ieder geval altijd afgesloten met de oplevering, waarbij de opdrachtgever de laatste kans krijgt om feedback te geven op de gemaakte trap.

De kosten van een stalen trap

Zoals we hierboven al benadrukken, zijn onze opdrachten heel verschillend en dat leidt ook tot verschillende prijzen. De kosten van een stalen trap zijn onder andere afhankelijk van: de grootte van de trap, het materiaal, de transportkosten en de montagekosten. Ondanks de vele variabelen kunnen we wel zeggen dat onze trappen vaak tussen de 15.000 en 100.000 euro kosten.

Een persoon loopt op een stalen wenteltrap met houten treden, van bovenaf gezien.

Een stalen trap laten maken? Neem contact op!

Wil je Trap van staal jouw nieuwe trap laten maken of wil je eerst meer informatie? Neem contact met ons op! Wij hebben al talloze trappen gemaakt voor vele opdrachtgevers, dus jou kunnen we ook helpen. Vul het onderstaande formulier in of bel 184 - 700 216.

Succesvol verstuurd

We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Wat kost een stalen trap?

De kosten van een stalen trap zijn afhankelijk van een aantal elementen. Het ontwerp, de afmetingen, het type staal, de afwerking en de complexiteit van de installatie hebben allemaal invloed op de prijs. In de aanschaf zijn stalen trappen doorgaans duurder dan houten trappen.  Daartegenover staat dat stalen trappen een goede investering zijn op de lange termijn vanwege het duurzame karakter en het lage onderhoud. Verven is over de gehele levensduur van een stalen trap niet nodig als de trap wordt voorzien van poedercoating.

Een standaard stalen trap zonder extra afwerkingen en accessoires kan beginnen bij ongeveer 3000 euro. Maar voor meer complexe ontwerpen, grotere afmetingen, speciale afwerkingen en accessoires kunnen de kosten oplopen tot tienduizenden euro's.

Wij raden je aan om contact met ons op te nemen voor een offerte op maat. Wij helpen je bij het ontwerpen en bouwen van een stalen trap die past bij jouw specifieke behoeften en budget.

Wat maakt een stalen trap duurzaam?

Een stalen trap is duurzaam om verschillende redenen:

Sterkte en stabiliteit
Staal is een zeer sterk en stabiel materiaal en kan een grote belasting dragen zonder te vervormen. Dit betekent dat de trap minder snel zal slijten of beschadigd zal raken, waardoor de levensduur van de trap wordt verlengd.

Onderhoud
Stalen trappen hebben vaak weinig onderhoud nodig en zijn gemakkelijk schoon te maken. De noodzaak voor frequente reparaties is daardoor beperkt en verlengt de levensduur van de trap.

Bestendigheid tegen corrosie 
Staal kan bestand zijn tegen corrosie door een beschermende coating of door het gebruik van roestvrij staal. Vooral verzinken wordt toegepast wanneer de opstelling bestemd is voor buiten. Dit vermindert de kans op roestvorming en verlengt de levensduur van de trap.

Herbruikbaarheid
Staal is een recyclebaar materiaal en kan worden hergebruikt bij de ontmanteling van een gebouw of de renovatie van een ruimte. Een stalen trap is daarom een milieuvriendelijke optie en draagt bij aan duurzaamheid.

Wat zijn de voordelen van een trap van staal?

Voor zowel zakelijke als particuliere pandeigenaren is een stalen trap zeer interessant. Dit zijn de voordelen:

 • Een stalen trap is duurzaam
  Staal is een zeer duurzaam materiaal en kan lang meegaan zonder veel onderhoud. Hierdoor is een trap van staal een goede investering voor de lange termijn. Je kunt staal bovendien hergebruiken wanneer je het bestaande ontwerp van de trap wilt veranderen.
 • Een stalen trap is sterk en stevig
  Staal is een zeer sterk materiaal en kan een grote belasting dragen zonder dat het vervormt of beschadigd raakt. Dit maakt het een geschikt materiaal voor trappen die veelvuldig gebruikt worden of voor grote constructies waarbij veel gewicht op de trap rust. Een stalen trap kan bijvoorbeeld ook worden ingezet wanneer de constructieve of bouwkundige sterkte moet worden vergroot.
 • Een stalen trap is veilig
  Een trap van staal kan zeer veilig zijn omdat het materiaal niet snel buigt of breekt onder zware belasting. Het risico op ongelukken of instorting wordt hierdoor verminderd.
 • Een stalen trap heeft eindeloze ontwerpmogelijkheden
  Trappen van staal kunnen een moderne en strakke uitstraling hebben en zijn vaak verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren. Om een echte aandachtstrekker te ontwerpen en te realiseren wordt er meestal voor gekozen de basisconstructie van de trap uit staal op te bouwen.

Een trap van staal kan een goede keuze zijn vanwege de duurzaamheid, sterkte, veiligheid en esthetische mogelijkheden.

Voor welke doeleinden wordt een stalen trap gebruikt?

Een stalen trap heeft een breed scala aan situaties en toepassingen, waaronder:

Woningen
Stalen trappen worden vaak gebruikt in moderne woningen vanwege de strakke uitstraling en duurzaamheid.

Commerciële gebouwen
Stalen trappen worden vaak gebruikt in kantoorgebouwen, winkelcentra en openbare gebouwen vanwege de sterkte, veiligheid en veelzijdigheid aan ontwerpen wanneer een trap écht high-end moet zijn.

Industrieel gebruik
Stalen trappen worden gebruikt in fabrieken en magazijnen om toegang te bieden tot hogere verdiepingen of voor het creëren van loopbruggen.

Buitenruimtes
Stalen trappen worden gebruikt voor buitenruimtes zoals balkons, terrassen en zwembaden vanwege hun bestendigheid tegen weersinvloeden. In het geval van een zwembad wordt de trap altijd uit roestvast staal (rvs) opgebouwd.

Brandtrappen
Stalen trappen worden vaak gebruikt als brandtrappen omdat ze bestand zijn tegen hoge temperaturen en de stabiliteit bieden die nodig is in geval van nood.

Scheepvaart
Stalen trappen worden ook vaak gebruikt op schepen en offshore-installaties vanwege hun duurzaamheid en veiligheid.

Welke materiaalsoorten kun je combineren met een stalen trap?

Je kunt een stalen trap combineren met verschillende materialen om een unieke en stijlvolle uitstraling te creëren. Veelgebruikte materialen om te combineren met een stalen trap zijn:

Hout
Het combineren van hout en staal is populair vanwege het contrast tussen de warme uitstraling van hout en de strakke, moderne uitstraling van staal. De meest voorkomende houtsoort is eiken. Er wordt tegenwoordig vaak gekozen voor een stalen trap met eiken traptreden.

Glas
Het gebruik van glas in combinatie met staal kan een moderne en stijlvolle uitstraling geven aan een trap. Dit wordt vaak gedaan bij moderne woningen en kantoren. Zowel de treden, handrailing en balustrade kunnen in glas worden uitgevoerd.

Beton
Het combineren van staal en beton geeft een robuuste en industriële uitstraling. Dit wordt vaak gedaan in industriële en stedelijke omgevingen. Ook is het een veel voorkomende keuze in de retail.

Natuursteen
Het combineren van staal met natuursteen, zoals marmer, solidsurface of graniet, kan een luxueuze uitstraling geven aan een trap.

Leer
Het bekleden van een stalen trap met leer kan een elegante en stijlvolle uitstraling geven. Dit is daarentegen wel een kwetsbare afwerking.