Close up van de houten treden van een stalen wenteltrap.

Stalen trappen: alle mogelijkheden op een rij

Trap van staal kan in principe elk ontwerp uitvoeren. Wij werken graag aan complexe projecten en we ontzorgen de opdrachtgever bij iedere stap van het proces. Wat dat precies inhoudt, kun je ontdekken op deze pagina. Wij leggen je eerst uit welke soorten en stijlen trappen er bestaan, en daarna vertellen we je hoe het productieproces bij Trap van staal eruitziet. Tot slot tonen we drie projecten ter inspiratie. 

Liever meteen de mogelijkheden met ons bespreken?
Neem contact op met Edger

Drie soorten stalen trappen: de wenteltrap, de spiltrap en de steektrap

Trap van staal ziet trappen als meer dan een functioneel interieurelement; een mooie trap is net zo goed hét pronkstuk van een ruimte. Hieronder lees je welke soorten stalen trappen er bestaan en hoe deze trappen kunnen bijdragen aan jouw zakelijke interieur.

Stalen wenteltrap

De wenteltrap is een klassieke uitvoering van de stalen trap. Deze loopt in een spiraal omhoog en hoeft daarbij niet rond een centrale as te lopen. Dit type trap draait om een vrije ruimte heen en de vorm kan daarbij variëren. Kortom, bij een wenteltrap ontbreekt een centrale draagstructuur en dat geeft veel creatieve vrijheid.

Stalen wenteltrappen zijn heel sierlijk en elegant. Ze geven een ruimte wat meer flair door de draai van de trap. Belangrijke voordelen van een wenteltrap zijn ruimtebesparing en de mogelijkheid verschillende materialen te gebruiken. Door de spiraalvorm nemen wenteltrappen minder ruimte in beslag dan bijvoorbeeld een steektrap. De wenteltrap die Trap van staal maakte voor een energie- en grondstoffenbedrijf in Rotterdam is een mooi voorbeeld van dit traptype.

Stalen spiltrap

De spiltrap wordt vaak vergeleken met de wenteltrap. Dat komt doordat beide een spiraalvorm hebben. Het verschil ligt besloten in de centrale draagstructuur. Een spiltrap draait om een paal in het midden - dat is de spil - terwijl een dergelijke constructie bij een wenteltrap ontbreekt.

Een spiltrap heeft min of meer dezelfde voordelen als een wenteltrap: een elegante uitstraling, ruimtebesparing en de mogelijkheid verschillende materialen te gebruiken. Wel is er minder creatieve vrijheid bij een spiltrap, omdat de treden in ieder geval om de centrale spil moeten draaien.

Stalen steektrap

Een stalen steektrap is een rechte trap die als het ware een ruimte in steekt en zo twee verdiepingen met elkaar verbindt. Omdat moeilijke ronde vormen bij deze trap ontbreken, is een steektrap vaak sneller te maken dan een spiltrap of een wenteltrap. Daar volgt ook uit dat een steektrap minder productie-uren vereist en daardoor goedkoper is. Een mogelijk nadeel is wel dat een steektrap meer ruimte inneemt dan een wentel- of spiltrap.

Een stalen wenteltrap met houten treden in ruim zakelijk interieur met groen vloerkleed. Stalen trap met houten treden

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?
Vraag een offerte aan

Populaire materialen bij stalen trappen: hout en blauwstaal

Stalen trappen zijn met vele materialen uit te voeren. Op dit moment zijn hout en blauwstaal met name populair om bijvoorbeeld een industriële stalen trap te maken in zakelijke interieurs.

Stalen trap met houten treden

Stalen trappen laten zich uitstekend combineren met hout. Om die reden zijn trappen van dit soort op dit moment erg populair. Hout in een stalen frame voegt een warme uitstraling toe aan een ontwerp, terwijl staal een industriële look creëert. Bovendien verbreedt staal de mogelijkheden van hout, omdat staal een bijzonder sterk materiaal is dat grote oppervlaktes kan overspannen.

Wel is het bij een combinatie van hout en staal belangrijk dat de materialen van uitstekende kwaliteit zijn. Hout is een materiaal dat in grootte kan veranderen als het niet goed droog is. Als een dergelijke plank in een stalen frame zit opgesloten, kan die plank gaan kraken of zelfs breken. Om die reden gebruiken we bij Trap van staal altijd premium materiaal.

Trap van blauwstaal

Wil je een trap met een materiaal dat écht opvalt? Dan is blauwstaal een aanrader. Deze staalsoort heeft een diepblauwe tot zwarte kleur met soms wat okerkleurige vlammen. De unieke gloed van het materiaal is het resultaat van het warmwalsen tijdens het productieproces, wat een chique en stoer eindresultaat oplevert. Bij blauwstalen trappen moet wel worden gelet op de glibberigheid van de trap, aangezien blauwstaal heel glad is. Met een verdere bewerking van het materiaal kunnen de treden stroever gemaakt worden.

Close up van blauwstalen traptreden. Treden blauwstaal

Stalen balustrade en traphek op maat

Traphekken en balustrades zijn vaak onderdeel van de offerte bij Trap van staal. Voor de veiligheid is een traphek namelijk essentieel en daar hoort meestal ook een balustrade bij. Lees hieronder hoe deze onderdelen zich tot elkaar verhouden.

Een traphek van staal

Traphekken van staal zijn bijzonder stevig, hebben veel mogelijkheden qua vorm en complementeren vaak de materialen die in de rest van de trap zijn toegepast. Houten traptreden met een stalen traphek worden op dit moment bijvoorbeeld veel gecombineerd. Bovendien gaat een traphek van staal vaak goed samen met het ontwerp dat wij voor de balustrade uitwerken. Vanwege de kwaliteiten van staal worden balustrades namelijk ook vaak in staal uitgevoerd.

Een balustrade van staal

Zoals we hierboven beschrijven, worden traphek en balustrade vaak op elkaar afgestemd. Soms is het ontwerp van de balustrade leidend voor het ontwerp van het traphek en vice versa. Als bijvoorbeeld bij de balustrade ervoor gekozen wordt om glas tussen stalen spijlen te verwerken, wordt dit bij het traphek ook gedaan. Op die manier kan een trap echt onderdeel worden van de rest van het interieur.

Trapbalusters

Trapbalusters zijn een onderdeel van een balustrade. Dit zijn in principe de spijlen die tezamen de balustrade vormen. Trap van staal kan trapbalusters met verschillende materialen uitwerken: glas, hout en kunststof bijvoorbeeld. Wel is bij onze ontwerpen staal doorgaans het verbindende element.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?
Vraag een offerte aan

Een stalen trap met houten treden in een ruim zakelijk interieur.

Stalen trap laten maken

Iedere opdrachtgever krijgt een unieke, stalen trap op maat. Niettemin hebben we ons productieproces gestandaardiseerd met drie fases die elke klant doorloopt: het voortraject, de productiefase en de oplevering. Lees hieronder hoe die verschillende stadia eruitzien.

Het voortraject

Een nieuwe aanvraag begint altijd met een briefing van de opdrachtgever. Samen bespreken we de functionele eisen, de materiaalvoorkeuren en de gewenste stijl. Ook gaat Trap van staal tijdens het voortraject vaak op locatie kijken, om te beoordelen of de wensen van de opdrachtgever uitvoerbaar zijn. Daarna maken we een visualisatie in 3D waar de opdrachtgever feedback op kan geven.

De productiefase en de oplevering

Als de opdrachtgever akkoord is met het ontwerp, gaat Trap van staal aan de slag met de productie. Afhankelijk van de opdracht maken we de onderdelen alvast prefab in de werkplaats of maken we de hele trap op locatie. Ieder project wordt afgesloten met een oplevering, waarbij de opdrachtgever de laatste kans krijgt om feedback te geven op het ontwerp.

Prijs van een stalen trap

Trap van staal maakt trappen in allerlei uitvoeringen. Omdat onze opdrachten zo verschillen, zijn de kosten per project variabel. Afhankelijk van de grootte, het soort materiaal, het type trap en de werkuren wordt de prijs bepaald. Om toch een idee te geven, de prijsrange ligt tussen de 15.000 en 100.000 euro.

Mooie stalen trappen: drie projecten ter inspiratie

Een stalen trap met houten treden voor Detron in Veenendaal

Voor Detron in Veenendaal ontwikkelde en bouwde Trap van staal deze trap met houten treden. In dit ontwerp was het de bedoeling om natuur en interieur samen te brengen. Dat hebben wij gedaan door zwart gepoedercoat staal te combineren met de warme sfeer van houten traptreden. In samenwerking met de projectinrichter hebben wij een trap ontwikkeld die naadloos aansluit op de rest van het interieur.

Een stalen trap met houten treden en een houten traphek in de bedrijfskantine van Detron Veenendaal.

Een industriële stalen trap voor MacDonalds in Utrecht

De trap die wij voor het hoofdkantoor van MacDonalds maakten, is een mooi voorbeeld van een industriële trap van staal. De industriële stijl hebben we samengebracht met de kenmerkende huisstijl van MacDonalds door de trap in een gele kleur af te werken. Let ook op de kleine lasergesneden m’s die tussen elke trede terugkomen.

Een gele stalen trap met lasergesneden m's tussen de traptreden.

Een stalen wenteltrap in hartje Rotterdam

Voor een internationaal energie- en grondstoffenbedrijf in Rotterdam maakte Trap van staal een exclusieve wenteltrap. Dit project toont hoe esthetiek en verhaal samen kunnen komen in ons werk. De trap heeft de plattegrond van een fossiel en het aangezicht van een windturbine. Op die manier draagt de trap bij aan de identiteit van het bedrijf dat in de energiebranche zit.

Een witte stalen wenteltrap met houten traptreden in een schemerig zakelijk interieur.

Een stalen trap laten maken? Neem contact op!

Wil je Trap van staal jouw nieuwe trap laten maken of wil je eerst meer informatie? Neem contact met ons op! Wij hebben al talloze trappen gemaakt voor vele opdrachtgevers, dus jou kunnen we ook helpen. Vul het onderstaande formulier in of bel 184 - 700 216.

Succesvol verstuurd

We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Wat kost een stalen trap?

De kosten van een stalen trap zijn afhankelijk van een aantal elementen. Het ontwerp, de afmetingen, het type staal, de afwerking en de complexiteit van de installatie hebben allemaal invloed op de prijs. In de aanschaf zijn stalen trappen doorgaans duurder dan houten trappen.  Daartegenover staat dat stalen trappen een goede investering zijn op de lange termijn vanwege het duurzame karakter en het lage onderhoud. Verven is over de gehele levensduur van een stalen trap niet nodig als de trap wordt voorzien van poedercoating.

Een standaard stalen trap zonder extra afwerkingen en accessoires kan beginnen bij ongeveer 3000 euro. Maar voor meer complexe ontwerpen, grotere afmetingen, speciale afwerkingen en accessoires kunnen de kosten oplopen tot tienduizenden euro's.

Wij raden je aan om contact met ons op te nemen voor een offerte op maat. Wij helpen je bij het ontwerpen en bouwen van een stalen trap die past bij jouw specifieke behoeften en budget.

Wat maakt een stalen trap duurzaam?

Een stalen trap is duurzaam om verschillende redenen:

Sterkte en stabiliteit
Staal is een zeer sterk en stabiel materiaal en kan een grote belasting dragen zonder te vervormen. Dit betekent dat de trap minder snel zal slijten of beschadigd zal raken, waardoor de levensduur van de trap wordt verlengd.

Onderhoud
Stalen trappen hebben vaak weinig onderhoud nodig en zijn gemakkelijk schoon te maken. De noodzaak voor frequente reparaties is daardoor beperkt en verlengt de levensduur van de trap.

Bestendigheid tegen corrosie 
Staal kan bestand zijn tegen corrosie door een beschermende coating of door het gebruik van roestvrij staal. Vooral verzinken wordt toegepast wanneer de opstelling bestemd is voor buiten. Dit vermindert de kans op roestvorming en verlengt de levensduur van de trap.

Herbruikbaarheid
Staal is een recyclebaar materiaal en kan worden hergebruikt bij de ontmanteling van een gebouw of de renovatie van een ruimte. Een stalen trap is daarom een milieuvriendelijke optie en draagt bij aan duurzaamheid.

Wat zijn de voordelen van een trap van staal?

Voor zowel zakelijke als particuliere pandeigenaren is een stalen trap zeer interessant. Dit zijn de voordelen:

 • Een stalen trap is duurzaam
  Staal is een zeer duurzaam materiaal en kan lang meegaan zonder veel onderhoud. Hierdoor is een trap van staal een goede investering voor de lange termijn. Je kunt staal bovendien hergebruiken wanneer je het bestaande ontwerp van de trap wilt veranderen.
 • Een stalen trap is sterk en stevig
  Staal is een zeer sterk materiaal en kan een grote belasting dragen zonder dat het vervormt of beschadigd raakt. Dit maakt het een geschikt materiaal voor trappen die veelvuldig gebruikt worden of voor grote constructies waarbij veel gewicht op de trap rust. Een stalen trap kan bijvoorbeeld ook worden ingezet wanneer de constructieve of bouwkundige sterkte moet worden vergroot.
 • Een stalen trap is veilig
  Een trap van staal kan zeer veilig zijn omdat het materiaal niet snel buigt of breekt onder zware belasting. Het risico op ongelukken of instorting wordt hierdoor verminderd.
 • Een stalen trap heeft eindeloze ontwerpmogelijkheden
  Trappen van staal kunnen een moderne en strakke uitstraling hebben en zijn vaak verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren. Om een echte aandachtstrekker te ontwerpen en te realiseren wordt er meestal voor gekozen de basisconstructie van de trap uit staal op te bouwen.

Een trap van staal kan een goede keuze zijn vanwege de duurzaamheid, sterkte, veiligheid en esthetische mogelijkheden.

Voor welke doeleinden wordt een stalen trap gebruikt?

Een stalen trap heeft een breed scala aan situaties en toepassingen, waaronder:

Woningen
Stalen trappen worden vaak gebruikt in moderne woningen vanwege de strakke uitstraling en duurzaamheid.

Commerciële gebouwen
Stalen trappen worden vaak gebruikt in kantoorgebouwen, winkelcentra en openbare gebouwen vanwege de sterkte, veiligheid en veelzijdigheid aan ontwerpen wanneer een trap écht high-end moet zijn.

Industrieel gebruik
Stalen trappen worden gebruikt in fabrieken en magazijnen om toegang te bieden tot hogere verdiepingen of voor het creëren van loopbruggen.

Buitenruimtes
Stalen trappen worden gebruikt voor buitenruimtes zoals balkons, terrassen en zwembaden vanwege hun bestendigheid tegen weersinvloeden. In het geval van een zwembad wordt de trap altijd uit roestvast staal (rvs) opgebouwd.

Brandtrappen
Stalen trappen worden vaak gebruikt als brandtrappen omdat ze bestand zijn tegen hoge temperaturen en de stabiliteit bieden die nodig is in geval van nood.

Scheepvaart
Stalen trappen worden ook vaak gebruikt op schepen en offshore-installaties vanwege hun duurzaamheid en veiligheid.

Welke materiaalsoorten kun je combineren met een stalen trap?

Je kunt een stalen trap combineren met verschillende materialen om een unieke en stijlvolle uitstraling te creëren. Veelgebruikte materialen om te combineren met een stalen trap zijn:

Hout
Het combineren van hout en staal is populair vanwege het contrast tussen de warme uitstraling van hout en de strakke, moderne uitstraling van staal. De meest voorkomende houtsoort is eiken. Er wordt tegenwoordig vaak gekozen voor een stalen trap met eiken traptreden.

Glas
Het gebruik van glas in combinatie met staal kan een moderne en stijlvolle uitstraling geven aan een trap. Dit wordt vaak gedaan bij moderne woningen en kantoren. Zowel de treden, handrailing en balustrade kunnen in glas worden uitgevoerd.

Beton
Het combineren van staal en beton geeft een robuuste en industriële uitstraling. Dit wordt vaak gedaan in industriële en stedelijke omgevingen. Ook is het een veel voorkomende keuze in de retail.

Natuursteen
Het combineren van staal met natuursteen, zoals marmer, solidsurface of graniet, kan een luxueuze uitstraling geven aan een trap.

Leer
Het bekleden van een stalen trap met leer kan een elegante en stijlvolle uitstraling geven. Dit is daarentegen wel een kwetsbare afwerking.